Webinaarisarja: Taiteilijan elämäntyö

Oman ammatillisen työn arkistoiminen ja dokumentoiminen on osa jokaisen kuvataiteilijan uraa. Uran edetessä on tarpeen harkita mitä ja miten jälkipolville työtään säilyttää. Kolmiosainen Taiteilijan elämäntyö -webinaarikokonaisuus nostaa aiheeseen erilaisia näkökulmia ja tarjoaa pohdittavaa uran eri vaiheissa oleville taiteilijoille.

Webinaarit ovat suomenkielisiä ja avoimia Kuvataiteen talon jäsenorganisaatioiden taiteilijajäsenille. Tilaisuudet tallennetaan asiantuntijapuheenvuorojen osalta. Tallenteet ovat ilmoittautuneiden katsottavissa neljän kuukauden ajan.

Taiteilijan elämäntyön arvottaminen
Keskiviikko 11.9.2024 klo 16-18

Zoom -etäyhteys

Webinaarissa kuullaan kaksi asiantuntijaluentoa, joissa pohditaan miten kuvataiteilijan tulisi valmistautua tilanteeseen, jossa päätösvalta taiteilijan teosten esittämisestä ja kohtelusta on jollain muulla.

Galleristi, kuraattori Veikko Halmetoja keskittyy osuudessaan keinoihin, joilla kuvataiteilija voi helpottaa perikunnan työtä taiteellisen jäämistön haltijana.

Kuvaston toiminnanjohtaja Tommi Nilsson selvittää luennossaan tekijänoikeuden merkitystä taiteilijan elinaikana ja kuoleman jälkeen. Luento tarjoaa katsauksen tekijänoikeuden perusteisiin ja sen käytännön vaikutuksiin taiteilijan uralla ja perinnössä.

Veikko Halmetoja on Helsingissä ja Mäntässä asuva ja työskentelevä galleristi ja kuraattori, joka tunnetaan aiemmin muun muassa Helsingin Sanomien kriitikkona. Galleria Halmetojalla on tilat ja näyttelytoimintaa sekä Helsingissä että Mäntässä, näyttelykuratointeja Halmetoja tekee eri puolille Suomea.

Tommi Nilsson (EMBA, OTM) on työskennellyt visuaalisen alan taiteilijoita edustavan tekijänoikeusjärjestö Kuvaston toiminnanjohtajana vuodesta 2012. Tekijänoikeus on keskeinen tekijä kuvataiteilijan työssä, sillä se suojaa taiteilijan luomia teoksia ja tuottaa niiden käyttöön perustuvaa tuloa.

Museokokoelmat ja taiteilijan perintö
Keskiviikko 9.10.2024 klo 16-19
Zoom -etäyhteys

Webinaari valottaa taiteilijan teosten tai elämänmittaisen tuotannon matkaa ateljeesta museoiden kokoelmiin. EMMA – Espoon modernin taiteen museon Henna Paunu ja Tuomas Laulainen kertovat museon ajankohtaisista kokoelmakäytännöistä ja -politiikasta.

Juristi Anna Norros antaa käytännönläheistä ohjeistusta taiteilijoille testamentin laatimisesta ja esimerkiksi teosten arvottamisesta perukirjaa ajatellen.

Kuvanveistäjä Johanna Häiväoja kertoo käytännön kokemuksiaan siitä, miten kuvanveistäjä Heikki Häiväojan kuoltua perikunta menetteli isänsä taiteellisen jäämistön kanssa.

EMMAn kokoelmista vastaavalla intendentillä Henna Paunulla on pitkä työkokemus kuraattorina, kriitikkona, julkisen taiteen asiantuntijana ja kirjoittajana.

Paunu on toiminut laaja-alaisesti ja kansainvälisesti kuvataiteen asiantuntijana taidemuseoissa, näyttelytoiminnassa, luottamus- ja opetustehtävissä sekä julkisen taiteen hankkeiden parissa. 

EMMAn kokoelmatiimissa amanuenssina työskentelevä Tuomas Laulainen on koulutukseltaan taidehistorioitsija, ja on työskennellyt EMMAssa vuodesta 2019 saakka.

Laulainen on osallistunut usean EMMAan tulleen lahjoituksen vastaanottamiseen ja toiminut näissä hankkeissa koordinaattorin roolissa.

Juristi Anna Norros suorittaa parhaillaan vuoden kestävää tuomioistuinharjoitteluaan käräjäoikeudessa, mutta on palaamassa työhönsä pieneen perhe- ja perintöoikeuteen erikoistuneeseen asianajotoimistoon.

Norroksen työhön kuuluu mm. testamenttien laatimista, perunkirjoituksia, pesänselvityksiä ja perinnönjakoja.

Kuvataiteilija Johanna Häiväoja työskentelee kuvanveistäjänä Suomessa ja Ranskassa. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi Pariisin kuvataideakatamiasta vuonna 1989 (DSAP, ENSBA).

Hän on pitänyt noin 20 yksityisnäyttelyä ja osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin. Hänellä on useita julkisia teoksia ja hänen töitään hankittu moniin kokoelmiin.

Digitaaliset taidetiedostot
Keskiviikko 6.11.2024 klo 16-18
Zoom -etäyhteys

Digitaalisten tiedostojen tallentaminen ja säilyttäminen koskettaa kaikkia kuvataiteilijoita, niin digitaalisten taideteosten kuin myös dokumentaatiomateriaalin osalta.

Suomen valokuvataiteen museon Anni Wallenius pohtii puheenvuorossaan digitaalisen kuva-arkiston hallinnan kysymyksiä.

Mediataiteilija Hanna Haaslahti pohtii digitaalisen taideinstallaation elinkaarta taiteilijan näkökulmasta.

Suomen valokuvataiteen museon kokoelmaintendentti Anni Wallenius ratkoo työssään valokuvakokoelmien säilyttämiseen, kartuttamiseen, esittämiseen ja kriittiseen tarkasteluun liittyviä kysymyksiä. Taustaltaan hän on taidehistorioitsija ja museologi.

Valokuvataiteen museo on valokuvan valtakunnallinen vastuumuseo, jonka kokoelmissa ovat edustettuina valokuvauksen eri kulttuurit.

Vuorovaikutteisen ja digitaalisen mediataiteen tekijä Hanna Haaslahden ensimmäisiä teoksia oli yhdessä Veli Granön kanssa toteutettu dokumentaarinen multimedia ”Esineiden Valtakunta”(1997). 2000-luvun alkupuolella Haaslahden teoksissa ihmiset ja heidän digitaaliset varjonsa kohtasivat uudenlaisissa, yhteisöllisissä installaatioissa.

Yksityisnäyttelyä ”White Square”(Kiasma, 2003) on seurannut vuosittain kotimaisia ja kansainvälisiä näyttelyitä, kommissiota ja residenssejä. Vuonna 2016 Haaslahden uralla alkoi uusi immersiivisen kerronnan vaihe.

Turvallisemman tilan periaatteet

Kuvataiteen talon kaikissa tilaisuuksissa etätilaisuudet mukaan lukien noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita. Pyydämme jokaista toimintaamme osallistuvaa kunnioittamaan yhteisiä periaatteitamme. Tutustu turvallisemman tilan periaatteisiin täällä.

Ilmoittautuminen

Taiteilijan elämäntyö -kokonaisuuden kaikille webinaarikerroille ilmoittaudutaan täyttämällä ilmoittautumislomake kerran.

Webinaarisarja: Taiteilijan elämäntyö
Taiteilijajärjestö

Kuvataiteen talo käsittelee lomakkeen yhteydessä annettuja henkilötietoja noudattaen EU:n yleistä tietosuoja-asetusta ja kansallista lainsäädäntöä. Tietoja hyödynnetään tilaisuuden järjestämisessä eikä niitä luovuteta ulkopuolisille.

Lisätietoa ja tiedustelut
Tuottaja Helka Westö, helka@kuvataiteentalo.fi

Kuvataiteen talo

KUVATAITEEN TALO on 19 taiteilijavetoisen kuvataideorganisaation yhteistyöhanke. Kehitämme näkemyksellisesti uutta yhteistyötapaa, edistyksellistä digitaalista toimintaympäristöä sekä ainutlaatuisia yhteisiä toimitiloja.

KUVATAITEEN TALO on valmistuttuaan korkealuokkaisen näyttelytoiminnan, kiinnostavien tapahtumien, uudenlaisen taidekaupan ja moninaisen taideyhteisön elävä koti.