Webinaari – Taide elinkeinona

Webinaari kuvataiteilijoille
Taide elinkeinona
Tiistaina 3.10.2023 klo 12-14

Kuvataiteen talon syksyn ensimmäisessä webinaarissa käsitellään taidetta elinkeinona. Webinaarissa pohditaan yhdessä asiantuntijavieraiden kanssa taiteilijalle tärkeitä taitoja, tekemisen asennetta ja yritystoiminnan tuomia mahdollisuuksia. Webinaarin näkökulmia ovat muun muassa markkinointi, viestintä, hinnoittelu ja myynti.

Puhujina kuullaan Kirsi Neuvosta, Outi Raatikaista ja Veikko Halmetojaa.

Webinaariin voivat osallistua maksutta kaikki Kuvataiteen talon jäsenorganisaatioihin kuuluvat taiteilijajäsenet. Tilaisuus järjestetään etäyhteyksin Zoom -alustalla. Webinaari tallennetaan ja tallenne on ilmoittautuneiden katsottavissa kuuden kuukauden ajan. Tilaisuus on suomenkielinen.

Ilmoittautuminen webinaariin on päättynyt.

Huomaathan, että Kuvataiteen talon kaikissa tilaisuuksissa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita.

Kirsi Neuvonen. Kuva: Tero Takalo-Eskola.

Taidegraafikko, kuvataiteilija ja yrittäjä Kirsi Neuvonen on aloittanut työnsä päätoimisena kuvataiteilijana vuonna 1984 – samana vuonna, jolloin hän valmistui silloisesta Lahden taidekoulusta. Urallaan Neuvonen on palkittu sekä Valtionpalkinnolla (1987) että Suomi-palkinnolla (1997). 

Neuvonen on jatkanut opiskelua taidealan ulkopuoleltakin. Hän on suorittanut erikoisammattitutkinnon yrittäjyydestä ja johtamisesta. Hänen yrityksensä Copperfield Oy on toiminut 17 vuoden ajan.

Neuvonen suhtautuu taiteilijayrittäjyyteen käytännönläheisesti ja uteliaisuudella. Hän kokee yritystoiminnan taiteilijan selkärankana, joka tuo rakennetta ja tukea käytännön asioihin. Neuvonen on ensimmäisiä omat verkkosivunsa avanneita suomalaisia taiteilijoita ja vuodesta 2000 lähtien hän on myynyt teoksiaan verkkokauppansa kautta. 

Neuvonen käsittelee puheenvuorossaan taiteilijan ammatti-identiteettiä ja yrittäjyyttä, ja sekä verkkokaupan ansaintalogiikkaa ja sen merkitystä kuvataiteilijalle.

Outi Raatikainen. Kuva: Henni Hyvärinen.

Pink Eminence Oy:n Outi Raatikainen on toiminut yrityksensä toimitusjohtajana 16 vuoden ajan. Pink Eminencen työn painopisteenä ovat kulttuurialan kehitysprojektit, joissa yrityksen osaaminen on keskittynyt erityisesti markkinointiin, viestintään ja yritysyhteistyöhön sekä liiketoiminnan ja organisaatioiden konseptikysymyksiin.

Outi Raatikainen opettaa Taideyliopistossa sponsorointiin liittyviä kursseja sekä toimii Suomen Taideyhdistyksen hallituksen puheenjohtajana.

Raatikainen pohtii puheenvuorossaan, löytyykö taiteilijalle uusia väyliä ansaita elantoa. Ratkaisuksi on tarjottu muun muassa soveltavaa taidetta ja mesenaattien paluuta. Yritysyhteistyötä, yrittäjyyttä, tuotteistettuja palveluita, kansainvälistymistä. Taiteilijat ovat usein lahjakkaita moniosaajia; mitä tarvitaan, jotta ideat muuttuisivat euroiksi?

Veikko Halmetoja. Kuva: Joel Karppanen.

Veikko Halmetoja on Helsingissä ja Mäntässä asuva ja työskentelevä galleristi ja kuraattori. Halmetoja tunnetaan aiemmin myös työstään Helsingin Sanomien kriitikkona.

Galleria Halmetojalla on tilat ja näyttelytoimintaa sekä Helsingissä että Mäntässä. Näyttelykuratointeja Halmetoja tekee eri puolilla Suomea. Viimeisin Halmetojan kuratoima näyttely on Erkki Pirtola: Teoksia paperille, joka on nähtävillä Helsingin Taidemuseossa Tennispalatsissa.

Halmetojan puheenvuoro webinaarissa käsittelee henkilökeskeisyyttä: “Miten myydä ja markkinoida teoksia aikana, jolloin julkisuus keskittyy henkilöön. Onko teosta olemassa, jos se ei näy somessa? Onko tekijää olemassa, jos hän ei näy somessa?” Halmetojan mukaan omien rajojen määrittäminen ja rajojen sisäistäminen on entistä tärkeämpi osa kuvataiteilijan työnkuvaa.

Lisätietoa ja tiedustelut
Tuottaja Helka Westö, helka@kuvataiteentalo.fi

Vertaismentorointiohjelma ja webinaarit ovat osa Kuvataiteen talon ja sen jäsenorganisaatioiden yhteistä palvelukehitystyötä, jonka ensimmäinen vaihe kohdentuu taiteen tekijöille suunnattuihin palveluihin. Kehittämishanketta on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Kuvataiteen talo

on 18 kuvataideorganisaation yhteistyöhanke, jonka tarkoituksena on luoda kuvataiteen alaa uudistavaa yhteistyötä, toimintamalleja ja palveluita sekä mahdollistaa organisaatiot yhteisen katon alle kokoava toimitilaratkaisu. Talo koostuu alan johtavista taiteilijavetoisista toimijoista ja se onkin ensisijaisesti kuvataiteilijoiden talo.