Valotaiteen paikka -seminaari valotaiteesta museoissa ja gallerioissa
Suomen valotaiteen seuran FLASH4-biennaali Uusi pimeä aukeaa 8.11.2024 Finlaysonin alueella Tampereella. Avajaisten kunniaksi FLASH järjestää seminaarin, jonka aiheena on valotaide ja sen vaatimukset ja mahdollisuudet museoissa ja gallerioissa. Seminaarivieraat ovat tervetulleita jäämään myös biennaalin avajaisiin.
Iltapäivän aikana kuullaan puheenvuoroja muun muassa valotaiteen merkkinäyttelyistä sekä kokemuksia valotaiteen museo- ja gallerianäyttelyistä taiteilijan ja kuraattorin näkökulmasta. Puheenvuorojen lisäksi seminaarin vieraat pääsevät ensimmäisten joukossa tutustumaan uudistuneeseen Valotaidepankkiin ja kiertämään Uusi pimeä -näyttelyn. Luvassa tietoa, kokemuksia ja runsaasti verkostoitumismahdollisuuksia!
Kahvitarjoilujen arvioimiseksi ilmoittautumisia toivotaan lokakuun loppuun mennessä täällä.
Ohjelma
Työväenmuseo Werstaan Bertel-sali, Väinö Linnan aukio 8, Finlaysonin alue, Tampere
13:00 Ovet auki
13:10 Avaussanat, Virve Leikola, FLASH:n toiminnanjohtaja
13:20 Valotaiteen merkkinäyttelyitä, Mia Kivinen
Valotaide ei ole uusi ilmiö näyttelykentällä, vaan valo on ollut pääosassa useassa merkittävässä näyttelyssä 60-luvulta lähtien. FLASH:n kansainvälisten asioiden kuraattori Mia Kivinen syventyy muutamaan esimerkkiin. Kivinen tunnetaan myös valosuunnittelijana ja siitä, että hän harvoin puhuu muusta kuin valosta.
13:40 Taiteilijakokemuksia museoista ja gallerioista, Taneli Rautiainen
Kuvataiteilija Taneli Rautiaisen työt ovat kokemuksellisia installaatioita tai veistoksia, jotka muokkaavat arkisia tiloja ja kokemuksia yllättävällä tavalla. Hänen töissään valolla on usein merkittävä osa. Rautiaisen teos on esillä Uusi pimeä -näyttelyssä.
14:00 Valotaide museossa, Jonni Saloluoma
WAM Turun kaupungin taidemuseo on äskettäin esittänyt valotaidetta näyttelyssään Lux & Umbra. Kokemuksista tästä ja muista näyttelyistä museon näkökulmasta kertova Jonni Saloluoma toimii näyttelyamanuenssina WAM:ssa.
14:20 Tauko
14:40 Valotaidepankin esittely ja uudistuksen julkaisu, Anna Björklund
Valotaidepankki on verkkokatalogi, joka esittelee suomalaista valotaidetta ja -taiteilijoita. Sen uudistuneen ilmeen ja toiminnot esittelee Anna Björklund. Hän on FLASH:n kotimaisten asioiden kuraattori, joka suomalaisen valotaiteen markkinoinnin lisäksi toimii kuvataiteilijana ja freelance-kuraattorina.
15–16 Uusi Pimeä -näyttelyn esittely ja kiertokäynti näyttelyssä, Krister Gråhn
FLASH4-biennaalin Uusi pimeä kuratoinut Krister Gråhn on kuvataiteilija, kuraattori ja museomestari, joka on kiinnostunut erityisesti vaihtoehtoisista näyttelytiloista. Kiertokäynnin aikana tapaamme näyttelyn taiteilijoita.
Seminaarin mahdollistaa EU:n NextGeneration-hanke.
Suomen valotaiteen seura FLASH ry on perustettu vuonna 2017 edistämään valotaiteen ja sen tekijöiden asemaa Suomessa ja kansainvälisesti. FLASH on eritaustaisten valotaiteilijoiden, kuraattoreiden, valotapahtumatuottajien ja muiden valotaiteesta kiinnostuneiden yhteenliittymä. Seura yhdistää valotaiteen tekijöitä yli taiteenlajien rajojen, madaltaa kynnystä taiteeseen tutustumiseen, huolehtii valotaiteen tekijöiden ammattitaidon kehityksestä ja edistää taiteilijoiden asemaa eri tavoin. >> Lisätietoa
Kuvataiteen talo
KUVATAITEEN TALO on 19 taiteilijavetoisen kuvataideorganisaation yhteistyöhanke. Kehitämme näkemyksellisesti uutta yhteistyötapaa, edistyksellistä digitaalista toimintaympäristöä sekä ainutlaatuisia yhteisiä toimitiloja.
KUVATAITEEN TALO on valmistuttuaan korkealuokkaisen näyttelytoiminnan, kiinnostavien tapahtumien, uudenlaisen taidekaupan ja moninaisen taideyhteisön elävä koti.