TEOS 2023 kartuttaa julkisia ja yksityisiä taidekokoelmia

TEOS 2022 -tapahtuma Kaapelitehtaalla, kuva: Aukusti Heinonen

Helsingissä perjantaina 22.9.2023 avautuva TEOS 2023 on mittava nykytaiteen myyntitapahtuma, josta ammattitaiteilijoiden veistoksia ja taidegrafiikkaa kokoelmiinsa hankkivat valtio, säätiöt ja museot sekä yksityiset asiakkaat. Tapahtumassa myytävät teokset voivat koskettaa arkeamme odottamattomissakin paikoissa.

Nykytaidetta voi kohdata virastossa asioidessa, sairaalan aulassa tai matkalla päiväkotiin. Muun muassa Valtion taideteostoimikunnan kokoelman teoksia sijoitetaan sinne, missä ihmiset liikkuvat työssään ja vapaa-ajallaan. Helsingin kaupungin taidekokoelman teoksia on esimerkiksi kirjastoissa ja oppilaitoksissa, joissa niillä on myös kuvataidekasvatuksellinen tehtävä – ja ikiomaa taidekokoelmaa voi kerätä kuka tahansa pienelläkin budjetilla.

Monet julkiset ja yksityiset taidekokoelmat karttuvat jälleen syyskuussa, kun Suomen Kuvanveistäjäliiton ja Suomen Taidegraafikoiden järjestämä teosvälitys kokoaa Suvilahden Kattilahalliin esille ja myyntiin toistatuhatta teosta. Syyskuinen tapahtuma onkin saanut alkunsa juuri taidekokoelmille suunnattuna hankintatilaisuutena. Kokoelmat asioivat teosvälityksessä ennen tapahtuman avautumista yleisölle, ja niille myydyt teokset jäävät näytteille ensimmäisen tapahtumaviikonlopun yli. Voikin olla kutkuttavaa hankkia itselleen teos taiteilijalta, jonka töitä on juuri valittu myös kokoelmaan.

Teosvälityksessä vierailee joka vuosi sekä kanta-asiakkaita että elämänsä ensimmäistä taidehankintaa pohtivia kävijöitä. Sopivan teoksen löytyminen on usein silminnähden sykähdyttävä tapahtuma, eikä ihme – onhan taideteos elämän mittainen hankinta. Pääsymaksuttomaan tapahtumaan voi saapua myös ilman ostoaikeita.

Tunnettuja nimiä, uusia tuttavuuksia ja taidehaistelua

TEOS 2023:een osallistuu 250 taiteilijaa eri puolilta Suomea ja mukana on niin tunnettuja nimiä kuin ensikertalaisiakin. Tänä vuonna tapahtumassa on mukana myös Taidehaistelija, jonka maksuttomalla vastaanotolla kävijät voivat pohtia, millainen teos sopisi juuri heidän kotiinsa. Instagramistakin tuttu Taidehaistelija, muusikko ja taiteenrakastaja Tapio Viitasaari vastaanottaa asiakkaita sunnuntaina 24.9. klo 11–16 ja keskiviikkona 27.9. klo 14–18 sekä ajanvarauksella että ilman. Ohjeet ajanvaraukseen löytyvät teosvälityksen verkkosivulta https://teosvalitys.fi/. Sivuilta löytyvät myös tapahtumaan osallistuvat taiteilijat ja taiteilijoiden myytävät teokset.

Suomen Kuvanveistäjäliitto ry ja Suomen Taidegraafikot ry ovat valtakunnallisia yleishyödyllisiä yhdistyksiä, jotka harjoittavat aktiivista tiedotus- ja näyttelytoimintaa. Yhdistykset ylläpitävät Helsingissä taidegallerioita; Galleria G:tä sekä Galleria Sculptoria. Samoista tiloista löytyvät ympäri vuoden myös taidegrafiikan ja kuvanveiston myyntikokoelmat.

Kuvataiteen talo

KUVATAITEEN TALO on 20 taiteilijavetoisen kuvataideorganisaation yhteistyöhanke. Kehitämme näkemyksellisesti uutta yhteistyötapaa, edistyksellistä digitaalista toimintaympäristöä sekä ainutlaatuisia yhteisiä toimitiloja.

KUVATAITEEN TALO on valmistuttuaan korkealuokkaisen näyttelytoiminnan, kiinnostavien tapahtumien, uudenlaisen taidekaupan ja moninaisen taideyhteisön elävä koti.