Verkosto edistää ahtaalle ajettujen kulttuuritilojen asiaa

Verkoston edustajia Turussa marraskuussa 2022, kuva: Aino Elina Muhonen

Vapaan kentän taidetoimijat ja kaupungit yhdistävät voimansa Taiteen ja kulttuurin tilat -verkostossa.

17 eri puolella Suomea toimivaa kulttuuritilaa on muodostanut valtakunnallisen Taiteen ja kulttuurin tilat -verkoston. Verkosto yhdistää vakiintuneiden instituutioiden ulkopuolisia taidetoimijoita ja kaupunkeja, jotka järjestävät tai mahdollistavat uutta ja elävää taide- ja kulttuuritoimintaa. Verkoston päämääränä on vahvistaa luovan alan toimintaedellytyksiä ja löytää sopivia tiloja kulttuurikäyttöön.

Vuonna 2019 perustettuun, nyt toimintansa julkistavaan verkostoon kuuluu useita nuoria kulttuuritiloja sekä vasta kehitteillä olevia hankkeita. Mukana on toimijoita taiteen ja kulttuurin eri aloilta, ja jäseniin lukeutuvat muun muassa Turussa sijaitseva Taiteen talo, Lappeenrannassa sijaitseva kulttuuritila Nuijamies sekä kuopiolainen Minna Canthin talo Kanttila. 

Verkosto syntyi tarpeesta vahvistaa yhteistyötä usein pienillä resursseilla toimivien kulttuuritilojen välillä. Vapaan kentän kulttuuritilojen perustamiseen ja toiminnan järjestämiseen vaaditaan monien alojen erityisosaamista, ja verkostossa jaetaankin tilaprojekteihin tiivistynyttä tietoa ja osaamista. Myös uusia hankkeita pyritään tukemaan. 

Verkoston päämääränä on, että luovan alan toimijat kautta Suomen saisivat käyttöönsä edulliset ja toimivat tilat. Tämä lisäisi paitsi hyvinvointia ja työllisyyttä tuottavia kulttuuri- ja taidepalveluita myös niiden saavutettavuutta. Verkoston tavoitteena on myös kehittää vapaan kentän kulttuuritilojen rahoitusta ja viestintää sekä lisätä tietoisuutta kulttuuritilojen alueellisesta, valtakunnallisesta ja jopa kansainvälisestä merkityksestä.

Mukana Taiteen ja kulttuurin tilat -verkostossa

ANTI – Contemporary Art Festival (Kuopio) 
Karhusaaren taidekeskuksen tuki ry Karttu (Espoo) 
Kotkan kaupunki, Kotkan luovien ja hyvinvointialojen keskus (Kotka) 
Kulttuurinäyttämö Ritz (Vaasa) 
Kulttuuritalo Villa Rana (Jyväskylä) 
Kulttuuritila Nuijamies (Lappeenranta) 
Kuvataiteen talo (Helsinki)
Lyhytaaltoasema (Pori) 
Minna Canthin talo Kanttila (Kuopio) 
NÄYTTÄMÖ (Joensuu) 
Pakkahuone (Joensuu) 
Savonlinnan Kulttuurikellari (Savonlinna) 
Taiteen Talo (Turku)
Tampereen kaupunki, Hiedanrannan kulttuuritilat ja Nekalan kulttuurikeskus (Tampere)
Tampereen Tarinatalo (Tampere) 
Tekstin talo (Helsinki) 
Ö-talo ja Keltainen talo (Riihimäki ja Janakkala) 

Verkosto on avoin uusille jäsenille ja se pyrkii aktiiviseen vuoropuheluun alueellisten ja valtakunnallisten päättäjien sekä muiden rahoittajien ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Verkoston vaihtuvana puheenjohtajana toimii tällä hetkellä Laura Serkosalo Tekstin talosta ja sihteerinä Veera Kolehmainen Savonlinnan Kulttuurikellarista.

Lisätietoa
Taiteen ja kulttuurin tilat -verkosto, puheenjohtaja Laura Serkosalo, taiteen.tilat@gmail.com
Kuvataiteen talo, projektikoordinaattori Venla Styrman, venla@kuvataiteentalo.fi

Kuvataiteen talo

KUVATAITEEN TALO on 20 taiteilijavetoisen kuvataideorganisaation yhteistyöhanke. Kehitämme näkemyksellisesti uutta yhteistyötapaa, edistyksellistä digitaalista toimintaympäristöä sekä ainutlaatuisia yhteisiä toimitiloja.

KUVATAITEEN TALO on valmistuttuaan korkealuokkaisen näyttelytoiminnan, kiinnostavien tapahtumien, uudenlaisen taidekaupan ja moninaisen taideyhteisön elävä koti.