Seminaari: Alkaako taide alusta?

Seminaaritapahtuma kuvataiteilijoille:
Alkaako taide alusta?Taiteilijat uusien teknologioiden äärellä
Keskiviikkona 6.9.2023 klo 9-13.30
Nykytaiteen museo Kiasman seminaaritila, Helsinki

Kansallisgallerian ja Kuvataiteen talon yhteistyönä järjestämä ”Alkaako taide alusta? Taiteilijat uusien teknologioiden äärellä” -tapahtuma on suunnattu Suomessa työskenteleville taiteilijoille.

Tapahtuman aikana kohdataan kolme taiteilijaa, Maisa Immonen, Jussi Lahtinen ja Erwin Laiho, jotka ovat integroineet digitaalisia työkaluja osaksi taiteellista prosessiaan hyödyntäen muun muassa tekoälyä, lohkoketjuteknologiaa sekä laajennettua todellisuutta. Tilaisuudessa kuullaan myös Digitaalinen Kuvataiteen talo -hankkeen etenemisestä sekä näkemyksiä Digitaalinen Kansallisgalleria -ohjelman päämääristä. Paneelikeskustelussa sukelletaan pohtimaan teknologian merkitystä taiteilijuudelle. Onko teknologia taiteilijalle uhka vai mahdollisuus? Alkaako taide nyt alusta?

Tilaisuus käynnistää tapahtumien sarjan, jonka tavoitteena on avata monipuolisesti keskustelua ja tarjota taidekentälle mahdollisuuksia tutustua ja kokeilla uusia teknologioita. Tilaisuudet pyrkivät tarjoamaan vastapainoa yksipuoliselle, uhkakuvilla varustetulle keskustelulle tarjoamalla sekä tietoa että verkostoitumismahdollisuuksia suomalaiselle kuvataidekentän toimijoille.

Katso tapahtuman tallenne alta. Huomaathan, että kokonaisuus koostuu useasta erillisestä tallenteesta.


Tapahtumatallenne 6.9.2023: Alkaako taide allusta?
Tapahtuma toteutettiin Kansallisgallerian ja Kuvataiteen talon yhteistyönä.

Päivitys 1.12.2023 Kansallisgallerian marraskuussa 2023 avaama Alusta-palvelu mahdollistaa digitaalisten sisältöjen julkaisemisen, jakamisen ja keräilyn lohkoketjuteknologian avulla. Alusta tarjoaa työkaluja taiteilijoille ja luoville ammattilaisille julkaista ja hallinnoida digitaalista taidettaan, avaten uusia ilmaisun ja omistajuuden väyliä internetissä.


Ohjelma

9.00–9.30 Aamukahvit

9.30–9.35 Tervetuloa

9.35–9.50 Taiteilijat ja organisaatiot uusien teknologioiden äärellä

Kimmo Levä, Kansallisgallerian pääjohtaja 
Johanna Eiramo, Digitaalinen Kansallisgalleria -ohjelman johtaja 

9.50–10.20 Valokeilassa taiteilija Jussi Lahtinen

10.20–10.50 Valokeilassa taiteilija Maisa Immonen

10.50–11.20 Valokeilassa taiteilija Erwin Laiho

11.20–12.10 Tauko

Tarjolla kahvia, teetä ja pikkupurtavaa.
Tauon aikana on myös mahdollista kokeilla lohkoketjulompakon avaamista.

12.10–12.15 Tervetuloa takaisin

12.15–12.30 Digitaalinen Kuvataiteen talo – uudenlainen taiteilijalähtöinen alusta taiteen esittämiselle, kokemiselle ja välittämiselle

Joonas Ahlava, Kuvataiteen talon hallituksen puheenjohtaja
Sanni Tiivola-Jurvainen, Digitaalinen Kuvataiteen talo –hankkeen projektipäällikkö

12.30–13.00 Paneelikeskustelu: Alkaako taide alusta?

Paneelikeskustelua johtaa markkinoinnin ja metaversumien asiantuntija Marja Konttinen.
Panelisteina: Joonas Ahlava, Maisa Immonen, Erwin Laiho ja Jussi Lahtinen

13.00 Loppusanat ja lisätietoa tulevasta 

Anna Puhakka, yhteisötuottaja, Digitaalinen Kansallisgalleria –ohjelma

13.30 Tilaisuus päättyy


Puhujat

Kimmo Levä, Kansallisgallerian pääjohtaja

“Digitaalisuus ja verkon uudet ominaisuudet mahdollistavat viimein kokoelmiimme liittyvän tiedollisen ja taloudellisen pääoman täysimittaisen käytön. Mahdollisuudet lunastetaan kysymällä ja kokeilemalla sekä viemällä palvelumme metaversumeihin fyysisen maailman rinnalle.”

Johanna Eiramo, Digitaalinen Kansallisgalleria -ohjelman johtaja

“Tavoitteena löytää keinoja tuottaa ilahduttavia digitaalisia elämyksiä niistä 98% Kansallisgallerian teoksista, jotka eivät ole esillä museoissamme, jotta taiteen ystävät voisivat nauttia niistä siellä missä ovat.”

Jussi Lahtinen, kuvataiteilija

Jussi Lahtinen on Urban AI –hankkeen kuvataiteilija (AMK), joka työskentelee tekoälyn kanssa ja on luonut brändin Metropolis by Jussi Lahtinen.

Erwin Laiho, kuvanveistäjä

Erwin Laiho on kuvanveistäjä, joka hacktivoi kuluttajateknologian aineellista ulottuvuutta tuoden ilmi digitaalisuuden varjopuolia. Hän työstää maa-ainesta sekä meta– että meatversumissa.

Maisa Immonen, 3D-taiteilija

Maisa Immonen on helsinkiläinen 3D-taiteilija. Hänen töissään on mielikuvituksellisia hahmoja, jotka saavat usein eläin- ja kasvimaisia piirteitä. Maisa on myös syventynyt lisätyn todellisuuden (AR) teknologiaan, ja hyödyntänyt tätä luomalla kasvofilttereitä Instagramiin.

Joonas Ahlava, Kuvataiteen talon hallituksen puheenjohtaja

Joonas Ahlava on kuvataiteilija, joka yhdistelee työskentelyssään perinteisiä ja uusia teknologioita. Hän toimii myös Kuvataiteen talon hallituksen puheenjohtajana.

Sanni Tiivola-Jurvainen, Digitaalinen Kuvataiteen talo -hankkeen projektipäällikkö

Sanni Tiivola-Jurvainen toimii Digitaalinen Kuvataiteen talo -hankkeen projektipäällikkönä. Hänen taustassaan yhdistyvät digitaalinen media, projektijohtaminen ja brändin hallinta.

Marja Konttinen, kansainvälisen markkinoinnin ammattilainen

Marja Konttinen on kansainvälisen markkinoinnin ammattilainen pelialalta. Marja on työskennellyt metaversumin ja sosiaalisten pelien parissa, ja toiminut johtavan hajautetun teknologian virtuaalimaailman Decentralandin markkinointijohtajana. Hänen kryptolompakostaan löytyy mm. NFT-taidetta.


Järjestäjät

Digitaalinen Kansallisgalleria -ohjelma (2022-2024)

Ohjelma vahvistaa Kansallisgallerian osaamista luoda taidepalveluita verkossa. Ohjelman web3-osaprojekti tutkii lohkoketju- ja web3 -teknologian tuomia uusia mahdollisuuksia kulttuurisektorille ja museokentälle. Tarkoituksenamme on ymmärtää ja kokeilla uuden teknologian mahdollisuuksia luovalla kentällä ja mahdollistaa paikkoja kokeilla uusia teknologioita matalalla kynnyksellä. Projekti toimii yhteistyössä luovan kentän edustajien kanssa ja pyrkii luomaan poikkitaiteellisia kokeiluja web3-toiminnallisuuksien pilotoimiseksi. Hanke on Euroopan unionin rahoittama. Lue lisää

Digitaalinen Kuvataiteen talo -hanke (2023-2024)

Yhdessä Kuvataiteen talo toimijaverkon kanssa kehitettävä digitaalinen Kuvataiteen talo tarjoaa palveluita kuvataiteen ammattilaisille, yleisöille ja muille kuvataidepalveluiden käyttäjäryhmille. Kehityshankkeen punaisena lankana kulkee talon digitaalisen ja fyysisen toimintaympäristön törmäyttäminen. Digitaalinen ympäristö palvelee Kuvataiteen talona, kunnes fyysinen talo valmistuu. Se tarjoaa myös mahdollisuuden luoda kuvataiteen alalle jotain täysin uutta. Lue lisää

Digitaalinen Kuvataiteen talo mahdollistuu opetus- ja kulttuuriministeriön jakaman kulttuuri- ja luovien alojen rakennetuen turvin. Tuki on osa Euroopan unionin rahoittamaa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa.

Lisätietoa:
Sanni Tiivola-Jurvainen, projektipäällikkö, Digitaalinen Kuvataiteen talo -hanke
sanni@kuvataiteentalo.fi, +358 50 337 5874

Kuvataiteen talo

KUVATAITEEN TALO on 19 taiteilijavetoisen kuvataideorganisaation yhteistyöhanke. Kehitämme näkemyksellisesti uutta yhteistyötapaa, edistyksellistä digitaalista toimintaympäristöä sekä ainutlaatuisia yhteisiä toimitiloja.

KUVATAITEEN TALO on valmistuttuaan korkealuokkaisen näyttelytoiminnan, kiinnostavien tapahtumien, uudenlaisen taidekaupan ja moninaisen taideyhteisön elävä koti.