Kuvataiteen tilastot 2022: Taidemuseoissa ja gallerioissa vierailtiin ahkerasti

Suomalaisten taidemuseoiden käyntimäärät kasvoivat viime vuonna huomattavasti, kertoo nykytaiteen tiedotuskeskuksen Frame Contemporary Art Finlandin julkaisema kuvataiteen tilasto. Myös gallerioiden teosmyynti ylsi lähelle ennätyslukemia.

Suomalaisiin kuvataidekohteisiin tehtiin kaikkiaan lähes 4 miljoonaa käyntiä vuonna 2022. Määrä on 44 prosenttia suurempi kuin edellisvuonna. Tieto selviää nykytaiteen tiedotuskeskuksen Frame Contemporary Art Finlandin julkaisemista kuvataiteen tilastoista. Vuositilasto on järjestyksessään seitsemäs.

Käyntimäärien kasvu kohdistui erityisesti taidemuseoihin, joiden kävijäluvut alkavat palautua koronapandemiaa edeltävälle tasolle. Vuoden 2022 aikana Suomen 69 taidemuseokohteeseen tehtiin yhteensä 2,2 miljoonaa käyntiä, mikä tarkoittaa 60 prosentin kasvua edellisvuoteen nähden.

Kuvataidetapahtumiin, kuten biennaaleihin ja kesänäyttelyihin, tehtiin yhteensä noin 600 000 käyntiä, mikä oli tuplasti verrattu edellisvuoteen. Luvussa on mukana 27 kuvataidetapahtumaa.

Gallerioiden teosmyynti jatkoi kasvuaan

Vuonna 2022 Suomessa toimi 123 tilastoinnin piirissä olevaa taidegalleriaa 33 eri paikkakunnalla. Gallerioihin tehtiin vuoden aikana noin 1,2 miljoonaa käyntiä, joka on hieman enemmän kuin edellisvuonna. Gallerioiden järjestämissä yli 900 näyttelyssä oli esillä yhteensä 2 700 taiteilijan teoksia.

Gallerioiden teosmyynti ylsi lähelle ennätyslukemia: tilastokyselyyn vastanneiden gallerioiden teosmyynti oli yhteensä noin 9,8 miljoonaa euroa. Viimeksi yhtä korkeisiin myyntilukuihin on päästy ensimmäisenä tilastointivuonna 2016, jolloin teoksia myyntiin 10,3 miljoonalla eurolla. Suurin osa myynnistä oli nytkin yksityisten gallerioiden tekemää. Teoksia myytiin yhteensä yli 4 000.

Framen vuosittain julkaisemassa galleriatilastossa kerrotaan kattavasti Suomessa toimivien gallerioiden näyttely- ja muusta toiminnasta, käyntimääristä, sopimus- ja korvauskäytännöistä, teosmyynnistä ja taloudesta sekä gallerioiden yhteydessä toimivien taidelainaamojen toiminnasta. 

Vuonna 2022 Suomessa toimi yhteensä 39 taidelainaamoa. Kyselyyn vastanneissa taidelainaamoissa tehtiin vuonna 2022 yhteensä noin 2 300 uutta teoslainaa. Teosten lainaamisesta ja suoraostoista kertynyt myynti oli yhteensä yli 2 miljoonaa euroa.

Framen tuottama vuosittainen tilastotieto kertoo kuvataiteen toimialan muutoksista ja luo kuvaa sen moninaisesta toimijakentästä Suomessa. Taidemuseoiden, taidegallerioiden ja taidetapahtumien tilastot ja niiden perusteella kootut tietokortit julkaistaan vuosittain Framen verkkosivuilla. Tiedot perustuvat Framen gallerioilta ja tapahtumilta keräämiin tietoihin, Museoviraston kokoamaan Museotilastoon sekä Framen tekemään asiantuntija-arvioon.

Kuvataiteen talo

KUVATAITEEN TALO on 20 taiteilijavetoisen kuvataideorganisaation yhteistyöhanke. Kehitämme näkemyksellisesti uutta yhteistyötapaa, edistyksellistä digitaalista toimintaympäristöä sekä ainutlaatuisia yhteisiä toimitiloja.

KUVATAITEEN TALO on valmistuttuaan korkealuokkaisen näyttelytoiminnan, kiinnostavien tapahtumien, uudenlaisen taidekaupan ja moninaisen taideyhteisön elävä koti.