Webinaari: Kestävä taiteen tekijä

Webinaari: Kestävä taiteen tekijä
Perjantai 27.9.2024 klo 13-15

Zoom -etäyhteys

Miten tehdä taidetta mahdollisimman kestävästi tinkimättä laadusta, materiaaleista tai välineistä? Onko se edes mahdollista? Mitä taiteilija voi tehdä ekologisesti kestämättömän maailmantilanteen parantamiseksi?

Yhteistyössä Helsingin Taiteilijaseuran kanssa järjestettävässä Kestävä taiteen tekijä -webinaarissa haarukoidaan yhdessä puhujavieraiden kanssa suuntaviivoja ja mahdollisuuksia kestävämmälle taiteen tekemiselle sekä tutustutaan artitivismiin.

Webinaari ovat suomenkielinen ja avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille. Tilaisuus tallennetaan asiantuntijapuheenvuorojen osalta. Tallenne on ilmoittautuneiden katsottavissa neljän kuukauden ajan.

Puhujavieraat

Taiteen tohtori, kuvanveistäjä ja kuvataiteen opettaja Riikka Mäkikoskela työskentelee Head of Radical Creativity -tehtävässä Aalto-yliopistossa.

Mäkikoskelan taiteen teemoja ovat arjen jakaminen, myötäelämisen pyrkimys ja vaikeus, oman itsensä näkeminen ja unohtaminen sekä tradition tulkinta. Hänen tutkimuskiinnostuksensa on kohdistunut erityisesti siihen, kuinka ilmiöitä ja merkityksiä tunnistetaan aistisissa ja kehollisissa kokemuksissa.


Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2016 valmistunut kuvataiteilija ja aktivisti Maria Pääkkönen tutkii teoksissaan muutoksen, ruumiillisuuden, muistin ja luonnon teemoja. Hänen työskentelynsä keskiössä on piirtäminen, johon hän yhdistelee performatiivisia ja tilallisia elementtejä.

Pääkkönen on ollut mukana ympäristöliike Elokapinan toiminnassa vuodesta 2020.


Saara Korpela on työskennellyt taidealan ekokoordinaattorina vuodesta 2020 alkaen mm. ANTI-festivaaleilla, HIAP:ssa, IHME Helsingissä, Mustarinda-seurassa sekä Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit ry:ssä.

Viimeisimpänä Korpela on työskennellyt Framessa Vihreä taide -hankkeessa, jonka puitteissa toukokuussa 2024 julkaistiin vihreataide.fi-verkkoalusta hiili- ja materiaalijalanjälkilaskureineen.  


Kuvataiteilija Satu Kalliokuusta kiinnostavat mm. ympäristöetiikka, ympäristönsuojelu, ihmisoikeudet ja psykologia. Kalliokuusen teokset ottavatkin usein kantaa luonnon tai ihmisen oikeuksien puolesta. Maalausaineensa hän valmistaa pääosin itse ja hän käyttää teoksissaan usein kierrätettyjä materiaaleja.

Kalliokuusi työskentelee osan vuodesta nyky- ja ympäristötaiteen taiteilijayhteisö Art Äkäslompolossa. Tällä hetkellä Kalliokuusi toimii myös Helsingin Taiteilijaseuran hallituksen puheenjohtajana.

Turvallisemman tilan periaatteet

Kuvataiteen talon kaikissa tilaisuuksissa etätilaisuudet mukaan lukien noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita. Pyydämme jokaista toimintaamme osallistuvaa kunnioittamaan yhteisiä periaatteitamme. Tutustu turvallisemman tilan periaatteisiin täällä.

Ilmoittautuminen

Webinaari: Kestävä taiteen tekijä

Kuvataiteen talo käsittelee lomakkeen yhteydessä annettuja henkilötietoja noudattaen EU:n yleistä tietosuoja-asetusta ja kansallista lainsäädäntöä. Tietoja hyödynnetään tilaisuuden järjestämisessä eikä niitä luovuteta ulkopuolisille.

Lisätietoa ja tiedustelut
Helsingin Taiteilijaseura ry
Hankekoordinaattori Eija Saarivirta, eija.saarivirta@helsingintaiteilijaseura.fi

Helsingin Taiteilijaseura ry on lähes 1000 helsinkiläisen ammattikuvataiteilijan ammatillisia etuja ajava järjestö, joka perustettiin vuonna 1967. Seuran ydintoimintoja ovat näyttely- ja taidelainaamotoiminta, kansainväliset toiminnot sekä taidekoulun ja kurssikeskuksen tarjoama kuvataiteen kurssi- ja koulutustoiminta.

Kuvataiteen talo

KUVATAITEEN TALO on 19 taiteilijavetoisen kuvataideorganisaation yhteistyöhanke. Kehitämme näkemyksellisesti uutta yhteistyötapaa, edistyksellistä digitaalista toimintaympäristöä sekä ainutlaatuisia yhteisiä toimitiloja.

KUVATAITEEN TALO on valmistuttuaan korkealuokkaisen näyttelytoiminnan, kiinnostavien tapahtumien, uudenlaisen taidekaupan ja moninaisen taideyhteisön elävä koti.